Belgen en hun spaargeld; tijd om de Sleeping Beauty wakker te maken!

Piggy

De Belg is een goede spaarder. Tijdens de eerste zes maanden van 2019 steeg de totale waarde van Belgische spaarrekeningen met minstens 8,4 miljard euro, ondanks het feit dat ze niet meer dan 0,11% rente per jaar opleveren. Sinds 2013 is dit de grootste toename op dit vlak, met een recordbedrag van 279 miljard euro aan spaarboekjes [1].

Banken zijn het erover eens dat zogenaamde ‘traditionele’ oplossingen zoals staatsobligaties of termijnrekeningen vrijwel niets opleveren, wat voor de spaarder niet veel kansen biedt. De Belgen aanvaarden een afwachtende houding omdat ze hun geld op deze spaarrekeningen parkeren in de hoop dat de langetermijnrente zal stijgen (wat naar verwachting niet snel zal gebeuren). De gevolgen van de financiële crisis en de daling van de aandelenmarkten in 2018 hebben geleid tot een voorzichtige houding bij Belgische investeerders, die kiezen voor stabiliteit boven volatiliteit en risico’s. Bovendien leiden de effecten van de belastingverschuiving tot een vertraagde aanpassing van de consumptie, waardoor de burgers dit jaar meer kunnen besparen op hun inkomen.

Ondanks deze voorzichtigheid vormen investeringen toch enige stimulans voor de avontuurlijke geest van de Belgen. Belfius en Axa meldden dat in 2017 sommige producten met potentieel hogere rendementen aan populariteit begonnen te winnen, waaronder beleggingsfondsen[2]. Het blijft nu zaak om dit geld te richten op verantwoorde beleggingsfondsen, waaronder ook enkele leden van het Solifin-netwerk vallen.

 

 

 

[1]L’Echo, « Les belges n’ont jamais autant épargné », 2 juillet 2019, https://www.lecho.be/monargent/epargner/les-belges-n-ont-jamais-autant-epargne-en-six-ans/10141875.html?fbclid=IwAR18ijGxgQXvgjV6svPPMVjXSL54ZpWDu01_6QIU5N2J44kzusqQf9-dhxg

 

[2]L’Echo, « le Belge fidèle à son épargne mais tenté par l’investissement », 2018 https://www.lecho.be/economie-politique/belgique/economie/le-belge-fidele-a-son-epargne-mais-tente-par-l-investissement/9968286.html