Financiën en klimaat: bankieren, geld en de impact op de koolstofuitstoot

LITA.co-Eva-Sadoun

In het kader van “de week van de verantwoordelijke financiering” in Frankrijk, werd Eva Sadoun, oprichter en voorzitter van Lita.co, geïnterviewd door Mathieu Vidard in het programma La Terre au carrée van France.inter. In dit interview besprak ze de vraag: “hoe kunt u uw geld op een verantwoorde manier beheren?”

Eva Sadoun aarzelde niet erop te wijzen dat de vraag waar spaargeld wordt geïnvesteerd nu belangrijker is dan ooit. Ze benadrukte dat wanneer je investeringen in fossiele brandstoffen of andere bronnen wilt weigeren, er voldoende alternatieven zijn waar je een beroep op kunt doen. De spelers actief in verantwoordelijke financiering n voegen namelijk extra-financiële componenten toe aan de traditionele spaarproducten, die niet alleen de financiële uitkomsten van de producten analyseren, maar ook hun impact op het gebied van klimaat, milieu en andere sociale parameters.

Kijkend naar onze koolstofvoetafdruk verbruikt, bespaart en produceert elk individu. Uiteindelijk hangt 40% van de CO2-uitstoot van individuen samen met de manier waarop ze hun geld investeren, terwijl ze hier meestal niet van op de hoogte zijn. Daarom zijn er instrumenten zoals Lita.co in opkomst, die de transparantie terug willen brengen in de financiering. Individuen zijn zich niet bewust van de macht die ze hebben om deze transitie financieren. Van het wereldwijde spaargeld valt 38% onder levensverzekeringen. Veel individuen hebben fondsen die staatsobligaties bezitten (in Frankrijk), leidend tot een democratisch instrument waarmee ze de staat kunnen beïnvloeden in de richting van een duurzamere transitie van de samenleving. Kijkend naar particulier spaargeld, dan wordt dat geld door banken gebruikt om te beleggen, voornamelijk in fossiele brandstoffen. Tot vandaag de dag kan men niet inzien hoe zijn geld door de bank wordt gebruikt, terwijl iedereen als aandeelhouder betere investeringen van de banken zou moeten kunnen eisen.

Toch zijn er manieren om dit te veranderen. Als iemand een spaarboekje of levensverzekering heeft, kan hij of zij vragen om deze over te dragen naar “duurzame en solidaire ontwikkeling”. De Caisse des Dépôts zal moeten investeren in deze overgang (voor nieuwe spaarboekjes). Daarnaast kunt U ook sociaal verantwoordelijke investering (SVI-fondsen) aanvragen voor uw levensverzekering en weigeren te investeren in iets dat afwijkt van uw waarden.

Het volledige interview vindt u hier (in het Frans)